What a bumpy ride it was.

What a bumpy ride it was. Vorig jaar begonnen met de opleiding Professionele Begeleiding van Organisaties aan Phoenix Opleidingen in Utrecht. Gisteren en eergisteren tweedaagse afsluiting met een bureaupresentatie en het verzorgen van een training. En jawel ik mag zeggen dat ik het heb behaald.Pppfff, ik ben alle trainers en medestudenten zeer dankbaar voor het behaalde resultaat. Want wat een oogst is dit.
ย 
Deze opleiding beoogt begeleiders van organisaties te ondersteunen bij het geven van dienende antwoorden op organisatievraagstukken. De persoonlijke ontmoeting is de werkplaats waarbinnen organisatievraagstukken worden onderzocht.

Een opleiding Professionele Begeleiding van Organisaties is gericht op het verbeteren van de vaardigheden van begeleiders in organisaties, met een focus op de persoonlijke ontmoeting en het onderzoeken van organisatievraagstukken. De nadruk ligt op dienend leiderschap en het ontwikkelen van vaardigheden voor het contracteren op het raakvlak, het dienen aan het geheel, en het verbeteren van de interactie tussen individuen en groepen binnen de organisatie.

Een opleiding die zich ook richt op het begrijpen van de maskers en symptomen in organisaties en hoe deze op een effectieve manier kunnen worden ingezet. Het gaat om het versterken van teamontwikkeling en het ontwikkelen van verbindend leiderschap.
What a bumpy ride it was indeed. #training #professioneel #begeleiding

De Maskers

Zoโ€ฆ twee dagen Phoenix Opleidingen in Utrecht achter de rug. Professionele Begeleiding van Organisatie, met afgelopen twee dagen het thema โ€˜De zes maskersโ€™ (Karakterstructuren van Reich) en dan vooral toegespitst op organisaties. Complex, interessant en verhelderend. Hieronder zal ik een korte beschrijving geven van deze maskers en hoe deze te herkennen binnen organisaties.

Laten we beginnen bij ๐’…๐’† ๐’›๐’†๐’” ๐’Œ๐’‚๐’“๐’‚๐’Œ๐’•๐’†๐’“๐’”๐’•๐’“๐’–๐’„๐’•๐’–๐’“๐’†๐’. Vandaaruit kunnen we ook nog kijken naar de ๐’‘๐’๐’๐’‚๐’“๐’Š๐’•๐’†๐’Š๐’•๐’†๐’ die eruit voortkomen.

ย 

De eerste is ๐๐ž ๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ณ๐จรฏ๐๐ž ๐ฌ๐ญ๐ซ๐ฎ๐œ๐ญ๐ฎ๐ฎ๐ซ, ook wel ๐๐ž ๐š๐Ÿ๐ฐ๐ž๐ณ๐ข๐ ๐ž ๐จ๐Ÿ ๐ฐ๐š๐š๐ซ๐ง๐ž๐ฆ๐ž๐ง๐๐ž ๐ ๐ž๐ง๐จ๐ž๐ฆ๐.ย  Het is het masker van de dromers, de creatievelingen, wetenschappers. Zij die heel eenvoudig in een wereld kunnen zijn waar anderen het bestaan niet van weten. Als persoon zijn ze vaker toeschouwer dan deelnemer. Ze hebben een grote behoefte anderen op afstand te houden. In de organisatorische sfeer moet je meer denken aan organisaties die met fantastische ideeรซn kunnen komen, maar moeite hebben deze neer te zetten. ย 

ย 

Als tweede is er ๐๐ž ๐จ๐ซ๐š๐ฅ๐ž ๐จ๐Ÿ๐ฐ๐ž๐ฅ ๐จ๐ง๐ฏ๐ž๐ซ๐ณ๐š๐๐ข๐ ๐›๐š๐ซ๐ž ๐ฌ๐ญ๐ซ๐ฎ๐œ๐ญ๐ฎ๐ฎ๐ซ. Het is het masker van empathisch gevoel. Diegene die deze masker opzet, denkt vaak de behoefte van andere te kennen en vervalt vaak in een stroom van geven. Daarbij wordt vaak het nemen vergeten; de persoon vergeet vaak de eigen behoeften, omdat hij/zij continu met de ander bezig is. Binnen organisaties kenmerkt dit masker zich vaak door een onbalans in het geven en nemen, er is vaak een hoog ziekteverzuim en er wordt intern veel geroddeld en geklaagd.

ย 

Nummer drie is ๐๐ž ๐ฌ๐ฒ๐ฆ๐›๐ข๐จ๐ญ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐จ๐Ÿ ๐ก๐ž๐ญ ๐ฌ๐š๐ฆ๐ž๐ง ๐ฌ๐ญ๐ซ๐ฎ๐œ๐ญ๐ฎ๐ฎ๐ซ. Wanneer iemand zich voornamelijk in deze structuur bevindt, is er vaak sprake van verlies van eigen identiteit. Er wordt veel appel gedaan op de wensen van de ander. Conflicten en eigen meningen worden vermeden, omdat deze persoon bang is het contact met de ander te verliezen. Zodra deze structuur zich bij een organisatie gaat voortdoen, ontstaat er onduidelijkheid in de verschillende rollen en leiders die meer bezig zijn met het lidmaatschap binnen de organisatie dan met leiderschap.

ย 

๐ƒ๐ž ๐๐ฌ๐ฒ๐œ๐ก๐จ๐ฉ๐š๐ญ๐ก๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐จ๐Ÿ ๐ฆ๐š๐œ๐ก๐ญ ๐ฌ๐ญ๐ซ๐ฎ๐œ๐ญ๐ฎ๐ฎ๐ซ. Dit masker past goed bij iemand snel initiatief neemt en doelgericht te werk gaat. Deze persoon stelt zich vol zelfvertrouwen en enthousiast op, is autonoom en besluitvaardig. De valkuil is dat deze persoon zich vaak ook onkwetsbaar waant en zich groter opstelt dan wat hij/zij in werkelijkheid is. Hulp wordt gewantrouwd, verbondenheid met anderen vermeden. Zodra een organisatie zich zo gedraagt, is er al veel mis. Een dergelijke organisatie kenmerkt zich door veel onderlinge strijd en prestatiedwang. Een snelle uitwisseling van management en leidinggevende, dat de koers van de organisatie telkenmaal wordt aangepast en bijgesteld. Er is geen aandacht voor de werkelijke problemen, het is ieder voor zich, en geen daadwerkelijke oplossingen.

ย 

๐„๐ž๐ง ๐ฆ๐š๐ฌ๐ค๐ž๐ซ ๐ฏ๐š๐ง ๐ฅ๐š๐ฌ๐ญ ๐จ๐Ÿ ๐ฆ๐š๐ฌ๐จ๐œ๐ก๐ข๐ฌ๐ฆ๐ž. Dit zijn de onvermoeibare werkers en de wereldverbeteraars. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en uithoudingsvermogen, daarentegen weinig zelfexpressie en vinden het lastig om de lichtheid en de luchtigheid van het bestaan te vinden. Organisaties met dit masker, zijn vaak naar binnen gekeerd er is weinig ruimte voor speelsheid en luchtigheid. Nieuwe ontwikkelingen zul je er niet gauw aantreffen: men gaat voort als een vermoeid paard voor een ploeg.

ย 

๐ƒ๐ž ๐ซ๐ข๐ ๐ข๐๐ž ๐ค๐š๐ซ๐š๐ค๐ญ๐ž๐ซ๐ฌ๐ญ๐ซ๐ฎ๐œ๐ญ๐ฎ๐ฎ๐ซ ๐ข๐ฌ ๐ก๐ž๐ญ ๐ฆ๐š๐ฌ๐ค๐ž๐ซ ๐ฏ๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐จ๐ง๐›๐ž๐ซ๐ข๐ฌ๐ฉ๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ž ๐ฎ๐ข๐ญ๐ž๐ซ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค. Deze persoon is perfectionistisch en leeft meer voor het uiterlijk dan voor de inhoud. Het is het masker van vorm versus essentie. Het gaat bij dit structuur voornamelijk om goed en fout, er is een duidelijke minachting voor alles wat anders is de het eigen. Binnen een organisatie berust het vaak op een afstandelijke sfeer. Er is veel onderlinge controle en alles gaat volgens de regeltjes. Creativiteit en zelfontplooiing wordt zoveel mogelijk vermeden. Er is veel werkdruk en de eisen aan het personeel ligt hoog.

ย 

ย 

Uiteraard is dit maar een kleine opsomming van de zes karakterstructuren van Reich en de betekenis hiervan binnen organisaties. Als mens heb je ook niet alleen maar รฉรฉn van deze structuren en de daarbij behorende masker. Misschien herken je er bij jezelf een aantal in meer of mindere mate. Tevens kunnen ze per situatie ook enigszins verschuiven.

ย 

Wil je meer weten over de structuren? Wil je het maximale uit je organisatiestructuur halen? We helpen je graag verder op weg met een ๐’„๐’๐’‚๐’„๐’‰๐’Š๐’๐’ˆ๐’‘๐’“๐’๐’ˆ๐’“๐’‚๐’Ž๐’Ž๐’‚ ๐’๐’‘ ๐’Ž๐’‚๐’‚๐’•.

Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ย 

#coaching #organisatiestructuur #reich #masker

Boskracht weekeinde

Afgelopen weekeinde hebben we van Boskracht weer een pracht evenement georganiseerd. Drie prachtige dagen vol met vuur maken (zonder aansteker of lucifer), zwemmen, goed eten vanaf een open kampvuur, nachtelijke boswandelingen, boksen, knopen maken, hout bewerken, boogschieten onder leiding van Rick Holtman van The Bow Academy. En natuurlijk geweldig leuke mensen. Ook eens meegaan, kijk snel op www.boskracht.nl voor nieuwe data.

14 april 2023

Goede voornemens of nog opzoek naar een leuk Kerstcadeau?

Ook in 2023 gaan we weer Boskracht weekeinden organiseren. De eerste start op vrijdag 14 april en duurt tot en met 16 april.
Het weekeind zal waarschijnlijk weer worden gehouden op het terrein van Staatsbosbeheer in Elp, Drenthe. Op dit moment wordt er aan het programma nog hard gewerkt. Wat we nu al wel kunnen verklappen is dat er een aantal onderdelen zeker zullen gaan terugkeren maar dat er ook nieuwe bijzondere onderdelen aan het programma worden toegevoegd.

9 juni 2023

De dagen zijn langer en warmer in de zomerperiode. Dus voor hen die iets koudergevoelig zijn gaan we in 2023 een speciale zomereditie van Boskracht organiseren. Uiteraard met dezelfde geweldige sfeer en mooie belevenissen. Op de contactpagina vind je een aanmeldformulier.

ย 

6 oktober 2023

Het laatste Boskracht weekeinde vindt plaats in de eerste week van oktober. De dagen zijn al een stuk korter dan in de zomer en de nachten alweer frisser. Een goede reden om warme kleren en slaapspullen mee te nemen.ย 

ย 

ย 

Polarsteps Hoga Kusten

Ja nog even en dan is het zover. Aanstaande vrijdag vertrek ik richting het hoge noorden en wel naar ร–rnskรถldsvik in Zweden. Heerlijk een paar dagen lopen, lopen en nog eens lopen. Hoga Kusten ik heb er al zin in en uiteraard is er een mogelijkheid om het te volgen. Ik vond vrij recentelijk een mooie app om reizen in op te slaan en te volgen. Mocht je dus zin hebben om eens mee te kijken kijk dan even op Polarsteps, je kunt de app downloaden voor op je telefoon, maar je kunt ook gewoon meekijken via je laptop of tablet. Veel plezier gewenst in ieder geval.

ย 

Onderbewuste keuzes

Uit onderzoek van Harvard Business Review Professor Gerald Zaltman blijkt dat 95 procent van onze keuzes onbewust worden genomen. We denken allemaal dat we bewuste keuzes maken. Uit dit onderzoek blijkt dus anders. Zelf heb ik al twee weken lopen dubben en stoeien over een keuze die ik wilde maken. Maar als je er twee weken over nadenkt, gaat het dan bewust of onbewust? Tja mooie vraag. Ik denk dat ik twee weken geleden al heb besloten om iets wel of niet te gaan doen, want daar gaat het namelijk over. Maar als ik twee weken geleden al heb besloten om iets te gaan doen, wat zijn dan de gedachten die ervoor hebben gezorgd dat het twee weken duurde en dus redelijk bewust zijn die ervoor zorgen dat ik het besluit nu pas doorvoer? Waarschijnlijk twijfels over kosten die het met zich meebrengt, nut en noodzaak, gezonde spanning om iets nieuws te doen en wellicht nog meer.

Maar als ik Professor Gerald Zaltman mag geloven, dan heb ik dus eigenlijk twee weken geleden de keuze al gemaakt en besluit nu pas om het ook echt door te voeren. Twee weken om voor mijzelf tot een bewuste keuze te komen. Ik kan tenminste zeggen dat ik er over heb nagedacht. Zou dat dan de reden zijn waarom je zo vaak hoort; 'slaap er nog maar een nachtje over? of denk daar nog maar eens goed over na?' Wellicht zijn het veiligheidssystemen die ervoor zorgen dat we niet al te roekeloos door het leven gaan. En die ervoor zorgen dat we een zelf overtuiging hebben.

Oh ja de keuze; ik heb besloten om in september de opleiding Professionele Begeleiding van Organisaties, bij Phoenix in Utrecht te gaan volgen. Lijkt een eenvoudige keuze, maar uit ervaring weet ik dat het wel eens anders kan zijn.

Login Form

Free Joomla templates by Ltheme